VERKCOCHT Twee boeken Van Kooten en De Bie

Twee boeken van Van Kooten en De Bie. .

Het groot bescheurboek

In de jungle van jaarlijkse scheurkalenders die er vandaag de dag te krijgen zijn, denken vele scheurders nog altijd met weemoed terug aan de jaren zeventig en tachtig, toen de moeder aller kalenders jaarlijks in hoge oplagen (190.000 exemplaren) van de persen rolde.
Kees van Kooten en Wim de Bie stelden van 1973 tot 1986 de Bescheurkalender samen. Toen daar na 14 jaar een einde aan kwam, kon men zich nog eenmaal verheugen in Het Groot Bescheurboek, een bloemlezing van de allerbeste dagen uit de kalenders. Het kreeg met zijn 1,3 kilo al snel de bijnaam ‘het postcode boek van de humor’. Niet in de laatste plaats naar de satire van Van Kooten en De Bie, die met hun kijk op de destijds actuele zaken misschien wel een beter tijdsbeeld schetsen dan welke cultureel historicus dan ook ooit zou kunnen.

Ons kent ons

In de jaren negentig was Ons kent ons, het fotoboek met alle types van Van Kooten & De Bie, een weergaloos succes. In korte tijd werden er meer dan 75.000 exemplaren van verkocht. Het boek was lange tijd nergens meer verkrijgbaar. Prachtige o ja-verzameling van creaties die het televisieduo sinds 1980 introduceerde. Een nostalgisch weerzien met Oost-Europa-deskundige Dr. Clavan, de zusjes Jet en Joosje Veenendaal, Jacobse en Van Es, Cor van der Laan en vele, vele anderen!