VERKOCHT Olieverf schilderij A.Gantzert Den Helder 1946

Bijzonder olieverf schilderij op doek. Getekend: A.Gantzert Den Helder 1946. Voorstelling van een oudere man met een jongere man die terug komen of op weg zijn naar de boot om te werken. Waarschijnlijk vissers. De twee wandelen over een weg met oude gebouwen met op de achtergrond de haven. Een mooi tafereel en met inzicht geschilderd. In 1946 zat hij in Fort Erfprins in Den Helder en heeft hij dit schilderij gemaakt. Het schilderij is door een lijstenmaker ingelijst met een massief hardhouten lijst. Een prachtig geheel. Afmeting totaal: 77 cm breed, 91.5 cm hoog en 6 cm diep. Het doek heeft een afmeting van 65 bij 80 cm.

Informatie schilder:
Adolf Carl Eduard Gantzert geboren 1 juli 1906 te Amsterdam. Hij heeft zich gedurende de oorlog op weten te werken tot schilder van een commandant van de Waffen SS. Hij sympathiseerde niet alleen met de NSB en de nazi´s door te werken als propagandatekenaar en affichemaker, maar wilde ook actief zijn vaderland (Duitsland) steunen. Daartoe was hij zelfs bereid zijn vrouw en kinderen achter te laten. Toch kent dit verhaal een aangrijpende omslag. De SS verdacht hem ervan stellingwerken voor de Geallieerden te hebben getekend en informatie over de deportaties aan Nederland had doorgespeeld. De Waffen SS zocht hem en hij dook onder in zijn kelder in Ellwangen tot de Amerikanen Ellwangen binnen trokken. Gantzert meldde zich bij het twaalfde legercorps van de C.I.C./Amerikanen en ging voor hen voormalige SS-ers opsporen en arresteren. Hij zei later dat hij begon in te zien dat vrij rondlopende SS-ers de goedwillende bevolking in gevaar brachten. Twee maanden later werd hij toch opgepakt. De regeling die het twaalfde legercorps met Gantzert had getroffen was niet geldig in het andere legercorps waarin hij terecht kwam. Daarom werd hij getransporteerd naar een bewaringskamp voor SS-ers.
Het duurde een jaar voordat Gantzert uiteindelijk wegens toetreding tot de Waffen SS werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, maar hij kreeg zes maanden strafvermindering. Via verschillende kampen waaronder Fort Erfprins in Den Helder, belandde hij uiteindelijk in Rijkswerkinrichting Veenhuizen. Via een schildering in de kerk van Veenhuizen toonde Gantzert berouw van zijn beslissingen in de oorlog. Hij overleed in 1969.

Heeft u interesse in dit schilderij dan kunt u bieden via onze email d-rommelsgoed@live.nl. Alleen serieuze biedingen zullen in overweging worden genomen.