Antieke Comtoise klok

Originele Comtoise hangklok uit Frankrijk rond 1850. Compleet met stoel, sleutels, gewichten en loden slinger. Messing cijfering. Belhekje. In goede staat. Een prachtige eigentijdse klok. Slaat op het heel en half. Afmeting ongeveer 50 cm hoog, 25 cm breed en 20 cm diep. Lengte met gewichten ongeveer tot 170 cm.

Een comtoise is een type klok dat van circa 1680 tot in de 19e eeuw in Frankrijk werd gemaakt. Het specifieke kenmerk van een comtoise is de opbouw met een metalen frame waarin het gedeelte voor de tijdaanwijzing naast het slagwerk geplaatst is tussen apart uitneembare spijlen. De vorm en uitvoering van de wijzerplaat en versiering van het front en de slinger zijn afhankelijk van de bouwperiode. Deze comtoises heeft een grote messing wijzerplaat met romeinse cijfers.

Deze comtoise heeft een repetitieslagwerk, wat betekent dat hij precies op het uur het aantal uren slaat en dit na twee à drie minuten nog een keer herhaalt. Op het halve uur slaat hij slechts één keer. De repetitieslag had als doel de eigenaar een tweede kans te geven om te horen hoe laat het is als hij de eerste keer was vergeten te tellen. De klok geeft het halve uur aan met een zogenoemde dwangslag. De veer die de hamer op de bel doet slaan wordt tijdens het lopen van de klok langzaam gespannen en vervolgens op het halve uur gelost. De meeste klokken hebben één hamer, maar dit exemplaar heeft voor het halve uur een tweede hamer.

De Comtoise heeft ook nog een repetitiewerk, dat de tijd op commando hoorbaar maakt, door aan een touwtje onder het uurwerk te trekken. Dit touwtje kon desnoods worden verlengd naar een andere kamer.

965,00

Op voorraad